Gyerekszoba rendszerezése

Hogyan tegyük rendezetté és esztétikussá a legrendetlenebb helyiséget?

Minden hozzánk látogatónak az az első kérdése: Nálatok mindig ilyen rend van? A rendezett családi fészek egyik legproblémásabb pontja a gyerekszoba.

Lehet csodásan berendezett lakásotok, design bútorokkal, ha a lakásban szanaszét hevernek a gyerekek dolgai, nem lesz rendezett képe az otthonotoknak. Ez nem nevelés kérdése, rendszerezés és ötlet szükséges elsősorban! Az évek múltával egyre több játék és kacat halmozódik fel és ezeket bizony időről időre rendszerezni kell, hogy kordában tudjuk tartani az egyre gyűlő holmik hadát. Az alábbi ötletek segítségével te is könnyen rendet varázsolhatsz a gyerekszobában.

Játékok kiválogatása

A gyerekjátékoknál ugyanazt az elvet szeretem alkalmazni, mint bármely más használati tárgynál. A minőség fontosabb, mint a mennyiség! A törött, hiányos játékokat felesleges megtartani. A gyerekek ugyan eljátszanak a lomokkal és sérült tárgyakkal egy ideig, de bizonyosan frusztráló egy kisgyermek számára, ha a kedvenc kirakójából hiányzik néhány darab és sosem tudja teljesen befejezni a játékot. Tehát a hibás, törött, javíthatatlan darabokat ne tároljuk, dobjuk ki!
A hibás, hiányos játékok után válogassuk ki a korosztálynak nem megfelelő tárgyakat. A régi bébijátékok még mindig ott vannak a 3 éves kisgyermek szobájában? Ajándékozd el, vagy add el a régi játékokat, hogy felszabaduljon egy kis hely és könnyebb legyen rendet tartani.

Játékok rendszerezése

A játékok rendszerezésének alapja, a típus szerinti válogatás és tárolás. Így lesz nálunk építőkockás, kirakósokat gyűjtő vagy éppen babaruhás kosár. A gyerekek hamar tanulnak és megszokják, hogy mit hol találnak meg. A nagyobb gyereknél pedig, a felcímkézett tárolók segítik az eligazodást és gyakorolhatják az olvasást is. A tárolás történhet kosarakban vagy dobozokban is. A lényeg, hogy a játék struktúrájának és tömegének megfelelő tároló legyen. Ha polcon tárolunk, alulra kerüljenek a nagyobb méretű és nagyobb súlyú játékokat gyűjtő tárolók a balesetek elkerülése érdekében.

Könyvek tárolása

A szépen illusztrált gyerekkönyvek csodásan mutatnak az erre kialakított polcokon. Legyen az egy falra szerelhető polc vagy egy földön álló könyvszekrény, fontos hogy a gyerekek könnyen hozzáférjenek az olvasnivalóhoz. Nálunk az esti meséléshez szükséges művek kerültek erre a könyv tárolóra, ahonnan együtt választjuk ki az adott napi mesét. Jó ötlet a polc melletti olvasó sarok kialakítása, ahol egy kényelmes fotelben ülve olvashatjuk fel a mesét egy állólámpa meghitt fényénél.

Ágy alatti tárolás

A gyerekágyak alatti extra tárolóhelyet ki kell használni! Érdemes itt is dobozokat, kosarakat alkalmazni, amibe kategóriánként kerülnek rendszerezésre a tárgyak. De használhatjuk ezt a helyet kinőtt ruhák, régi játékok tárolására is. A fő szempont is a praktikum és az esztétikum. Minden tárgynak más és más tároló a legmegfelelőbb, ez alapján válasszunk. Ruhákat például sosem teszünk nyitott kosarakba, hiszen azok nagyon hamar porosak lesznek, inkább zárt dobozban a helyük. Ha ritkán használt dolgokat rejtünk az ágy alá, nem árt felcímkézni a dobozokat, hiszen pár hónap múlva már nem biztos, hogy emlékszünk mit is csomagoltunk oda.

Tárolás

Még több lakberendezési tipp

Egy terasz új élete

Legyen szó kertről, erkélyről vagy teraszról, a szabadtéri nappalinak csak a képzelet szabhat határt.